Uitgelicht Heerko Groefsema

2 februari 2012

AltijdWat6

Wie ben je, wat doe je?

Ik ben Heerko Groefsema en ben werkzaam als motion director/designer.

Sinds wanneer werk je als zelfstandig ondernemer en hoe bevalt dit?

In september 2008 ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer. Ik zal beginnen met de mindere kanten van het hebben van een eigen onderneming waarna ik super positief eindig met de voordelen. Als zelfstandig ondernemer heb je eigenlijk geen vast inkomen. Je krijgt niet zoals bij een vaste baan een maandelijks loon waarop je kunt bouwen en vertrouwen. Dat wil zeggen je inkomen is volledig afhankelijk van de omzet die jij draait. Dit kan onzekerheden opleveren zoals; heb ik volgende maand wel geld genoeg om van te leven? Aangezien je in dit beroepsveld geen lange termijn planning hebt weet je nooit of je genoeg werk hebt de komende periode (de meeste opdrachten komen vaak pas een maand/2 weken voor de deadline binnen). Naast onzekerheid over je inkomen heb je vaak ook geen pensioenopbouw en/of arbeidsongeschiktheid verzekering die je bij een normale baan wel hebt. Veel beginnende ondernemers kiezen er voor om te wachten met pensioenopbouw en verzekeringen omdat de kosten zo hoog zijn, dit brengt natuurlijk zijn eigen risico’s met zich mee. Verder hoef je in de eerste jaren van je onderneming ook niet te rekenen op hypotheek als je een huis wilt kopen. Je moet namelijk minimaal 3 jaar boekhouding kunnen overleggen met de bank alvorens een lening te krijgen. Terwijl je na het zetten van je handtekening op het arbeidscontract als werknemer al een hypotheek kunt krijgen (niet eerlijk! *stampt boos met zijn voetjes*). Maar goed, genoeg over de negatieve kanten van het ondernemerschap want er zijn natuurlijk ook tal van positieve kanten. Het grootste voordeel van zelfstandig ondernemer is de vrijheid. Bijvoorbeeld de vrijheid van het indelen van je eigen uren. Ik bepaal zelf wanneer ik werk. En dus wanneer ik sochtends wakker wordt en ik denk ‘ik wil nog even blijven liggen’, dan kan ik dat doen zonder dat een baas mij daar op aanspreekt. Nou komt het er natuurlijk in praktijk wel op neer dat je verantwoordelijkheid moet hebben. En vaak zie je ook dat zelfstandigen veel meer uren maken in de week dan een werknemer. Maar alle energie die je stopt in je werk, betaalt zich weer terug in de groei en ontwikkeling van je eigen ‘bedrijf’ en bedrijfsnaam. Daarnaast stippel je ook zelf de toekomst uit en heb je dus alles zelf in de hand voor de inrichting van je eigen werk. Voor mijn werk betekend dat ook dat ik de creatieve vrijheid heb. Dit vind ik erg belangrijk. Ik bepaal zelf bij een opdracht welke richting ik op wil (wel rekening houdend met de klant natuurlijk, budget en samenwerkingspartners). Ik kan de stijl bepalen, ik kan de techniek bepalen en ik kan er zelfs voor kiezen opdrachten af te slaan die niet bij mij passen. Als werknemer moet je doen wat een baas je opdraagt. Ik ben mijn eigen baas. En je zult ook merken dat zelfs de vervelende klusjes minder erg zijn wanneer je ze voor jezelf uitvoert. Samengevat zou je kunnen zeggen dat door deze vrijheden je meer voldoening uitje baan kunt halen.

Hoe kwam je op het idee om je eigen bedrijf te starten in de huidige vorm?

Ik deed mijn afstudeerstage bij Onesize (www.onesize.nl) en wilde eigenlijk heel graag bij hun aan het werk na mijn afstuderen. Maar omdat zij net twee personeelsleden hadden aangenomen was er toentertijd geen mogelijkheid voor. Wel gaven ze aan dat wanneer ik freelance zou gaan werken ze af en toe wel werk voor me zouden hebben. Daarnaast kreeg ik rond dezelfde tijd ook een aanvraag binnen om twee animaties te maken. Toen heb ik besloten de gok te wagen en ben ik mijn huidige onderneming begonnen.

Ben je fulltime met je eigen onderneming bezig of heb je daarnaast ook nog andere werkzaamheden?

Ik ben fulltime bezig met mijn eigen onderneming, ik kom soms zelfs tijd te kort lijkt het.

Waarom heb je er voor gekozen je in Utrecht te vestigen?

Ik kom van oorsprong uit het noorden en ben begonnen in een Fries dorpje (Surhuisterveen). Ik zat daar bij het bedrijf Sterc (www.sterc.nl) in. Dit bedrijf was van mijn broer(tje) en vrienden. Daarna ben ik verhuist naar de stad Groningen om daar vanuit het creatieve bedrijfsverzamelpand De Puddingfabriek te werken. Maar ik merkte dat er in het noorden niet echt veel werk te vinden was op het gebied van motion design. Daarop heb ik besloten te gaan verhuizen voor mijn werk, en ben ik richting Utrecht gekomen. Voor mij is de centrale ligging van Utrecht ideaal, is er een leuke creatieve sector en is het gewoon een erg leuke stad om te wonen.

Hoe kom je aan klanten, of komen ze naar jou?

Ik bevindt me in de luxepositie dat klanten naar mij toekomen, zelfs uit het buitenland. Ik prijs mezelf daar erg gelukkig mee. Waar ik wel voor zorg is dat mijn werk goed te vinden is online. Als mensen niet weten dat je bestaat zullen ze ook niet bij je komen. Verder is natuurlijk mond tot mond reclame erg belangrijk.

Werk je alleen of in een team? Aan wie spiegel je nieuwe ideeen?

Ik werk zowel alleen als in teamverband. Maar de focus ligt nu en voor de toekomst op het werken in teamverband. Ik ben sinds begin 2011 verhuist naar een mooi pand aan de Lange Nieuwstraat 105 waar ik samen met 5 andere motion designers zit te werken aan leuke opdrachten. Door de samenbundeling van onze krachten zijn we van mening dat we gave dingen kunnen maken en dat we grotere opdrachten en klanten aankunnen. Nieuwe ideeën zijn natuurlijk perfect te spiegelen in onze studio. Het is erg fijn om met de andere creatieven te kunnen brainstormen je te laten verrassen door hun invalshoeken. Niet alleen creatief kun je om raad vragen, maar ook op technisch vlak. Ik merk dat ik veel mooier werk kan maken als ik mensen om mij heen om hun mening vraag. Je kunt uit deze gesprekken die dingen halen waar je het mee eens bent en toepassen in je werk. En dingen waar je het niet mee eens bent kun je net zo makkelijk naast je neerleggen, heerlijk.

Wie inspireert jou in je vakgebied?

Wat ik mooi vind aan dit vakgebied is de creatie. Ik kan vanuit niets helemaal zelf een wereld creëren. Dat kan abstract of realistisch zijn, het is in ieder geval dat wat ik wil dat het is. En met deze creatie kan ik vervolgens een verhaal vertellen of een gevoel over dragen. Dit inspireert mij, en de zoektocht om hier steeds beter in te worden houdt me gaande.

Welke voornemens heb je voor volgend jaar (professioneel gezien?)

Ik wil verder gaan met de samenwerking die ik heb met mijn studiogenoten. We willen grotere opdrachten waar we al onze creatieve uitspattingen in kwijt kunnen. Heel plat gezegd wil ik gewoon super vette shit gaan maken, werk waar ik trots op kan zijn.

Welke blogs/sites zijn voor jou toonaangevend?

Om eerlijk te zijn kom ik niet zoveel op blogs. En ik denk ook niet dat creativiteit (als je dat bedoeld) zozeer bij blogs vandaan gehaald kan worden. Ik laat me inspireren door dingen die ik om me heen zie. Dat kan op Vimeo en Behance zijn waar ik kijk naar andere motion designers. Maar ik denk dat je unieker zult zijn als je ook kijkt naar andere vakgebieden zoals grafisch design, architectuur, etc. Ik kan ook geïnspireerd raken door te kijken naar dingen die om je heen gebeuren. Wat ik vaak probeer is dat zodra ik iets zie of bedenk wat mij aanspreekt ik dit opsla voor later. Als ik een foto zie die mij aanspreekt, een beeld waar ik langer naar kijk dan alle andere impulsen om mij heen, dan sla ik deze op in een map op mijn computer. Ook al weet ik niet waarom het beeld mij aangesproken heeft. Het heeft mij aangesproken en daarom is het de moeite van het bewaren waard. Hetzelfde geldt voor die ideeen dit soms ineens zomaar in je hoofd zitten, schrijf ze op! Want je vergeet ze anders geheid. Ik heb altijd mijn telefoon bij me, en deze staat ook vol met aantekeningen en wilde ideeën.

Wie zou jij graag volgende maand ‘Uitgelicht’ willen zien? Waarom?

Ik weet niet of ze het aan tijd hebben, maar Onesize bestaat sinds deze maand 10 jaar. Misschien kunnen zij vertellen hoe de motion design industrie veranderd is in deze 10 jaar en wat zij verwachtten wat de toekomst zal brengen. Verder denk ik dat het ook interessant is om eens een uitstapje te maken naar de wereld van audio. De man daarvoor is Joris van Grunsven a.k.a. Studio Takt a.k.a.Kramphfaft.

Meer weten over Heerko Groefsema? Kijk op www.heerkogroefsema.nlLaat een reactie achter